Nieuwsflits

26 oktober 2021
 
Haags Voetbalmuseum
 
Vandaag ben ik (Bert van der Snoek) met Ruud Schrijver, Paul Binnerts en Paul Schönherr (op volgorde van leeftijd, ik ben de jongste, Ruud de oudste!) naar het Haags Voetbalmuseum van Rob Pronk geweest. Ontzettend leuk. Weliswaar zijn alle attributen, foto's, plakboeken, vaantjes, etc. samengebracht in een garagebox onder de woning van Rob, maar je komt echt ogen te kort en je kunt er wel uren nostalgisch wegdromen.
Over RAVA is er (nog) niet veel te zien, dus Rob zal blij zijn met foto's en knipsels van en over de goede oude RAVA-tijd. Hierbij zijn 'onze' oud-leden uitgenodigd om contact met Rob op te nemen als ze wat kunnen aanleveren. Het museumpje bezoeken kan ook, maar wel na afspraak, want Rob werkt nog. Het adres is Koppelstokstraat 182, Scheveningen, telefoon 06-55856460, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; website: dehaagsevoetbalhistorie.nl Tot slot sluit ik een paar foto's bij van ons bezoek aan het museum (zie RAVA-Nieuwsbrief #29).
 
Groet, Bert
 
14 juni 2021
 
In Memoriam Theo de Klein
 
Theo de Klein, 81 jaar oud, is 10 juni 2021 overleden. Volgens zijn vrouw Henny vrij onverwachts, maar had problemen met zijn bloedwaardes.
Hij heeft in de jeugd van RAVA gespeeld, een elftal met Frans v.d. Nolck van Goch als trainer, de man die Lou Bandy nadeed met z’n hoedje en met medespelers als Harry van Grol, Peter van der Snoek, Kees Beck, Pieter van der Meer en Jan Hazebroek (zie ook foto 7 in mijn fotomapjes op de website).
 
Theo heeft een keer de molentocht van 90 km. geschaatst met Jan Hoefnagel, waarbij zij mij tegen kwamen met nog 50 km. te gaan en hebben mij tot aan de finish moeten duwen. Jan was de enige die noren had en wij hadden hockeyschaatsen. Theo heeft ook in het 1e senioren gespeeld. Ik kan mij nog een wedstrijd met het 1e in Hochheim (Duitsland) uit 1959 herinneren. Theo en ik zijn toen met de bromfiets gegaan en de overige spelers met de bus. Niet veel later liep hij een zware blessure op. Door een onopzettelijke trap in zijn gezicht is hij met een zware hersenschudding 14 dagen in het Westeinde ziekenhuis opgenomen geweest. Weer thuis ontdekte hij dat hij slecht zag en is toen in het ooglijdersgesticht in de Tasmanstraat terecht gekomen. Het hoornvlies kon niet meer hersteld worden en dit betekende met één oog nog maar 2% zicht en tevens het einde van zijn actieve voetbalactiviteiten.
 
Wij wensen Henny, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.
 
Pieter van der Meer

 


 

30 januari 2021
 
Lid van Verdienste Aad ten Berge overleden
 
Wij ontvingen het bericht dat Aad ten Berge op 26 januari op 84-jarige leeftijd ten gevolge van Corona is overleden. Aad verbleef de afgelopen 5 jaar in verpleeghuis Houtwijk na een zware hersenbloeding. Ondanks de beperkingen die hij ondervond heeft hij daar nog een aantal goede jaren gehad.  Aad was een Ravaan in hart en nieren.  Hij was jarenlang actief binnen de jeugdafdeling van RAVA als leider, trainer en jeugdcommissielid in de functie van penningmeester. Hij groeide met zijn jeugdspelers mee en werd ook nog actief als leider bij de senioren.  Ondanks navraag kan niemand zich herinneren dat hij ooit zelf de velden als voetballer onveilig heeft gemaakt.  Ook niet onverdienstelijk waren zijn prestaties als barmedewerker. Jarenlang was hij in Houtwijk samen met Cees Ledderhof en Jan van der Horst gastheer achter de bar op de zaterdagmorgen. Menig kop koffie ging door zijn handen. Op zondagmiddag was er dan weer tijd om even lekker te ouwehoeren aan de andere kant van de bar met een aantal andere oudgedienden.  
 

 

26 mei 2020

 

Overlijden Patrick van der Snoek

Vrijdag 22 mei ontvingen wij het droevige bericht van het overlijden van Patrick van der Snoek. 
Patrick kennen wij als zoon van Ton van der Snoek en was jarenlang een waardige opvolger van zijn vader in het 1
e elftal van RAVA. Hij was een spelbepalende voetballer die als “Snoekie” in de periode van trainer Frank Bijloos zijn beste periode doormaakte. Bleef RAVA altijd trouw hoewel hij zeker talent had om het ook hogerop te proberen. Hoogtepunten waren naast het voetbal ook de vele weekendjes weg en vakanties die hij met zijn RAVA vrienden beleefde. Of het nu weekenden bij Paul van de Broek waren, een vakantie in Lloret de Mar of gezellig biljarten bij Jorissen, Patrick had het dan altijd naar zijn zin. 

Los van zijn voetbalactiviteiten was hij ook jarenlang een gewaardeerde medewerker achter de bar. Een goede gastheer en altijd vriendelijk en aardig voor onze jeugd! Door gezondheidsproblemen zagen we Patrick steeds minder op de club. Patrick werd slechts 48 jaar.

Wij wensen de familie veel sterkte met dit verlies.

 

20 april 2020

 

Overlijden Harry van der Horst

Vandaag is het droevige bericht ontvangen over het overlijden van Harry van der Horst op 16 april 2020 op 71-jarige leeftijd.Namens alle Ravanen condoleren wij Astrid en de verdere familie met dit verlies en wensen hen veel sterkte toe bij het verwerken van het verdriet.

 

14 april 2020

 

Afgelopen donderdag 9 april 2020 is mijn moeder An Jansen overleden. Zij heeft vele jaren als vrijwilliger achter de bar gestaan met o.a. Corrie van Lieshout, Greet de Groot, Ig van Bezooijen, Harrie Borst en

Greet de Koning.Ik denk dat er best nog wel veel mensen uit de oud-Ravanen-lijst haar (goed) gekend hebben.

 

Groet, Peter Jansen

 

1 januari 2020
 
Overlijden Theo de Grood
 
Van Raimond het bericht ontvangen van het overlijden van zijn vader. Theo is op 23 december op 93-jarige leeftijd overleden. Gisteren (31 dec.) heeft onder de aanwezigheid van zijn kinderen en kleinkinderen de crematieplechtigheid plaatsgevonden.
 
 
4 oktober 2019
 
 
Peter Grootscholten heeft in een verhuisbericht in het kort zijn woonverleden in het Rijswijkse samengevat. Samen met Corrie is hij in december 1968 gaan wonen in de Dahliastraat, waar hij 2 jaar voor een huurbedrag van 93 gulden per maand op een etagewoning heeft gewoond. Vervolgens heeft hij 18 jaar gewoond in zijn geboortehuis aan de Strijp 3 (heette toen Kleiweg 46).Na 5 jaar op de Mgr. Bekkerslaan en 25 jaar op de Suze Groenewegstraat 36 te hebben gewoond, verhuisd hij deze maand met Corrie naar een mooi gerenoveerd gelijkvloers 55+ appartement op de 7e etage op de Aletta Jacobsstraat 122, 2286 BS  Rijswijk.
 
29 juli 2019
 
Dries Weber is twee weken terug gevallen en is als gevolg daarvan in het ziekenhuis terecht gekomen. Afgelopen vrijdag is hij daaruit gekomen en naar het verzorgingshuis Nolenshaghe overgeplaatst om voor onbepaalde tijd te revalideren.  Indien je een kaartje aan Dries wilt sturen om hem een voorspoedige herstel te wensen, is het adres:

NolensHaghe
De Heer A.C.B.M. Weber,  Kamer 2C3
Monseigneur Nolenslaan 22
2555 XZ Den Haag

 

6 juli 2019

 

Overlijdensbericht Frans Laarhuis
 

Frans zal net geen 50 jaar als lid van RAVA hebben volgemaakt.  Frans was een gezelligheidsdier en zeer betrokken bij de vereniging.  Heeft in zijn jonge jaren deel uitgemaakt van de selectie.
Was een oersterke harde verdediger maar wel op een faire manier. Met Frans kon je geen ruzie krijgen. Was altijd positief en zeer loyaal. Een zware knieblessure  maakte dat hij met voetballen op het veld moest stoppen. Heeft daarna nog wel verdienstelijk in de zaal gespeeld met o.a. bekende Ravanen zoals Ron Sebel, Harry Kuipers en Frans Macco.  

Heeft zich op organisatorische gebied altijd sterk gemaakt voor de jeugd als commissielid en was jarenlang de organisator van  de jeugd toernooien op ons complex. Was ook niet te beroerd om even bij te springen achter de bar als het druk werd of tijdens een evenement. Floot ook heel veel wedstrijden bij de lagere senioren elftallen en deed dit tot vorige seizoen ook nog steeds tot ons genoegen bij de veteranen.  Voor zijn inzet is hij ook beloond met het lidmaatschap van Verdienste van de vereniging.  

Frans kreeg vorig jaar augustus te horen dat hij ziek was en niet meer zou genezen. Afgelopen zaterdag heeft hij deze strijd verloren. We verliezen met hem een prima kerel waar geen greintje kwaad bij zat.

 
 
23 juni 2019 
 
Theo, hierbij  wil ik mijn adreswijziging doorgeven.
 
Oud : Ruysdaelstraat 1, 7991 GB Hoogeveen.
 
Nieuw: Kijkduinsestraat 1158, 2554 AM Den Haag.
 
Mvg. Frans van Noort
 
4 juni 2019
 
Op 7, 8, 9, 14, 15 en 16 juni speelt Peter van der Geermet toneelgroep ’t Kofschip’ de theatervoorstelling ‘Flinterman’ -een komische parodie op serieuze zaken!- in theater de Kunsthut aan de Binckhorstlaan 135 in Den Haag.  Geboektkan worden op de internetsite www.hoenu.nl  Voor verdere bijzonderheden zie de folder in Nieuwsbrief #8.
 
Peter nodigt jou via deze nieuwsbrief van harte uit tot het bijwonen van deze theatervoorstelling.
 
26 april 2019
 
Peter Grootscholten benoemd tot ‘lid van de orde van Oranje Nassau’.  Op vrijdag 26 april is het weer lintjes gaan regenen. Zo ook in Rijswijk en wel in de kleine zaal van de Rijswijkse Schouwburg. Een van de genomineerden was Peter Grootscholten, een grote bekende in de Haagse voetbalwereld en daarbuiten. Burgemeester Michel Bezuijen was hoogstpersoonlijk zelf aanwezig.
 
Rijswijk – Toen iedereen zijn of haar plaats gevonden had, opende burgemeester Michel Bezuijen de bijeenkomst. Liefst zes personen waren genomineerd. Burgemeester: “Ik open vandaag het officiële gedeelte m.b.t. tot de lintjesregen, die traditiegetrouw rondom Koningsdag worden uitgereikt. In 1892 is de Orde van Oranje Nassau ingesteld. Zes personen zijn genomineerd op grond van hun persoonlijke verdiensten voor de samenleving”.  Vervolgens vertelt de burgervader de voorwaarden waaraan voldaan moet worden.
 
 
Peter Grootscholten
Peter Grootscholten werd als vierde naar voren geroepen. Peter die op zijn directe wijze de burgemeester al verbeterde, toen hij de trap op liep naar het podium. De burgervader had RAVA niet genoemd, terwijl daar alles voor Peter begon natuurlijk….. Burgemeester: “Peter heeft zich al meer dan 40(!) jaar verdienstelijk gemaakt als vrijwilliger in de (amateur) voetbalsport. Hij nam diverse functies in bij de HVB en KNVB, waar hij momenteel nog steeds functioneert als Waarnemer bij belangrijke top wedstrijden. Daarnaast heeft hij diverse functies bekleed bij eerst RAVA en daarna bij de fusieclub SV Houtwijk. Bij SV Houtwijk is hij nog steeds betrokken en dan voornamelijk als begeleider van de scheidsrechters. Peter heeft in 2004 al de zilveren spel ontvangen van de KNVB en in 2013 zelfs de gouden speld.
 
Bij het Koninklijk Besluit van 14 december 2018 benoem ik u tot Lid van de Orde van Oranje Nassau”. Direct daarna kreeg Peter het lintje door de burgemeester opgespeld. Daarna is hij door velen uit de voetbalwereld gefeliciteerd! Reactie van Peter: “Je komt hier gewoon als Rijswijkse burger binnen en je gaat als lid van Oranje naar buiten ( glimlacht)”. Voor felicitaties aan Peter, hierbij zijn e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
7 februari 2019 
Bij de vereniging svHoutwijk is een overlijdensbericht ontvangen over Johan Jansen (29 september 1937 – 3 februari 2019), oud RAVA-lid en in z’n beste jaren een rots in de branding in de verdediging van RAVA 1. Johan ligt begraven op de begraafplaats St. Barbara aan de St. Barbaraweg 6, 2516 BT Den Haag. Sportgroet,Theo Hazebroek
 
 

4 november 2018

 

Peter van der Geer met pensioen.
 
Halve eeuw knippen, praten en luisteren. Het was 'stampie stampie' vol, toen Peter van der Geer deze
week afscheid nam van zijn kapperszaak in het Transvaalkwartier. Samen met vaste klant Alex Koppers haalt hij
herinneringen op aan bijna een halve eeuw knippen - en wijze raad geven - in een volksbuurt, waar het nooit meer wordt zoals het was.
 
Mijn overgrootmoeder kwam hier al. Daarna mijn oma en mijn moeder. Dus ik ging ook als vanzelf.'' Voor Alex Koppers washet altijd een uitgemaakte zaak waar hij zijn steeds verder wijkendehaargrens weer in de plooi liet
brengen: bij Wensa Hairstyling. Of zoals hij zelf zegt: bij Peter en Fanny. Maar dat gaat nu niet meer, want na een 'zachte overname' zet Peter van der Geer (zijn vrouw Fanny was al wat eerder afgehaakt) er een punt achter.Voor de meeste mensen betekent het afscheid van de kapper niet zo heel veel, maar voor Alex Koppers (38) ligt dat anders. Hij is in Transvaal opgegroeid, waar kapper Peter altijd meer was dan iemand die alleen je haar fatsoeneerde. We maakten grappen. Draaiden er tijdens een knipbeurt complete sketches van Koot en Bie doorheen. En voerden ook serieuze gesprekken. Gewoon, over het leven. Na een drukbezocht afscheidsfeest voor in principe iedereen die hij de afgelopen bijna 50 jaar in zijn kappersstoel heeft gehad, heeft Peter van der Geer (65) tijd om ook even achterom te kijken. ,,In een oude volksbuurt ben je ook voor de helft sociaal werker. Tenminste, zo heb ik er altijd tegenaan gekeken. Je groeit op met de klanten, je groeit mee met de klanten. Soms hielp ik mensen met geld of hielp ik met het opstellen van brieven naar gemeentelijke instanties. Andere keren was een opbeurend praatje al genoeg.''
 
Met die houding viel Van der Geer in het Transvaalkwartier goed in de smaak, legt zijn misschien wel trouwste klant Alex uit. ,,Iedereen kende iedereen in deze volksbuurt met veel kleine middenstanders. En iedereen
zorgde voor elkaar. Werd er bij iemand een ruit ingegooid, dan ging iedereen achter de stenengooier aan. Stond je thuis te klussen en je kwam er even niet uit, dan sprongen automatisch de buren te hulp.''
Dat is met de komst van nieuwbouw en in het kielzog daarvan ook nieuwe bewoners wel veranderd, constateert hij met spijt. ,,De Paul Krugerlaan is overgenomen door Hindoestanen. Verderop wonen nu veel Turken en Marokkanen. Daar is op zich natuurlijk niks mis mee. Ik hou van lekker eten en dat kan nu volop hier in de buurt.
 
Maar de andere kant van de medaille is dat de vroegere saamhorigheid is verdwenen. De tijd dat je als
vanzelf bij elkaar over de vloer kwam is voorbij. Dat is jammer.'' De veranderende samenstelling van de bevolking in Transvaal is ook aan Peter vanzelfsprekend niet ongemerkt voorbijgegaan. In het begin kreeg
hij het wel voor zijn kiezen trouwens. De start van zijn zaak, aan het begin van de jaren 70, viel samen met een modebeeld waar hij als kapper niet blij mee was: ,,Lang haar raakte in zwang. Iedereen liet het maar groeien.
Ik zal je zeggen: daar viel geen stuiver aan te verdienen. En geen eer aan te behalen.'' In de jaren 80 en 90 trof hij het beter. Enthousiast vertelt hij over 'leeuwenkapsels': korte manen van boven en lang van achter;
'pagekapsels': kort en van voren rond geknipt; en 'kroesbolletjes': kunstmatige krullen waarmee volgens hem Willem van Hanegem en Wim Jansen ooit een voortrekkersrol vervulden. ,,De klanten uit die tijd besteedden relatief veel geld. Kwamen dikwijls elke twee weken voor weer een nieuw watergolfje. Dat was voor mij natuurlijk beter dan de jonge 'knippertjes', die we nu veel in deze buurt hebben en die eens in de twee, drie maanden er weer af laten halen wat er na het vorige bezoek was aangegroeid.''
 
Dat hij weleens voor het kappersvak geschikt zou zijn, ontdekte Peter al op zijn tiende. Tijdens een bezoek aan het toenmalige zwembad De Regentes nota bene. ,,Ik zag een man op de duikplank staan. Met lange slierten haar zorgvuldig om zijn schedel gedrapeerd. Toen hij na zijn sprong weer boven water kwam, hing al dat haar aan de achterkant van zijn hoofd en was hij van voren kaal. Dat vond ik veel lelijker dan normaal was voor een jochie van die leeftijd.'' Op zijn zeventiende begon hij met knippen en drie jaar later opende hij zijn eigen zaak. Aanvankelijk achter de Paul Krugerlaan, met de woning achter de zaak. En sinds een renovatie van de buurt, 15 jaar geleden, vanuit een winkelruimte in de Werkhovenstraat. Heel lang samen met zijn vrouw Fanny, de laatste jaren grotendeels alleen. Tekenend voor de band met zijn klanten was dat de meesten hem trouw bleven en als het ware met hem mee verhuisden. Zoals dus Alex Koppers: ,,Ik kom er al mijn leven lang. Eerst aan de hand van mijn moeder, later aan de hand van mijn dochter. Ik ben zo goed als kaal, maar dat maakte me niet uit. Peter fatsoeneerde de resterende haartjes en ondertussen dronken we koffie. Dat bleef zo, ook toen ik naar Pijnacker was verhuisd. En nu is het afgelopen. Ik stap vast nog weleens een nieuwe kapperszaak binnen. Maar dat zal voelen als vreemdgaan, dat weet ik nu al.''
 
Peter van der Geer schiet nog net niet vol. ,,Zakelijk gezien zal ik het niet altijd even handig hebben aangepakt'', blikt hij nog één keer terug voordat hij de zaak met een symbolische sleuteloverdracht aan een jonge opvolgster geeft. ,,Maar voor de mensen hier heb ik kennelijk iets betekend. Dat merkte ik wel bij de afscheidsborrel eerder deze week. Het was 'stampie stampie' vol. Daar ben ik ongelooflijk trots op. Dat mag je best weten.''
 

10 september 2018

 
Beste RAVAAN, De OUD Hagenaar is eenkrant die elke twee weken uitkomt in een oplage van tenminste 75.000 exemplaren en gratis te verkrijgen is, op circa 400 distributiepunten in Den Haag, Zoetermeer, Westland, Delft, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Wassenaar. Daarnaast is het mogelijk een abonnement af te sluiten, maar het voordeligst is om de krant na verschijning gratis als PDF te downloaden via onze website. In het archief van deze krant zijn ook veel rubrieken te vinden in diverse categoriën, met veel anekdotes, herinneringen, foto’s  en mooie verhalen over het Den Haag van vroeger. Een aanrader om te lezen. Met een vriendelijk sportgroet, Theo Hazebroek e)   tDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
3 juli 2018 
 
Beste RAVAAN, Bij het kijken naar een filmpje met een karaoke autorit met Paul mcCartney (zie de onderstaande Link), waande ik mij terug in de tijd, waarbij allerlei herinneringen door mijn gedachte speelde, waaronder ook mijn fijne voetbaljaren in de RAVA-jeugd. Ook al ben je niet een echte Beatles-fan (geweest), is het zeer aan te raden dit 23 minuten durende filmpje te bekijken. Ik weet zeker dat dit filmpje ook bij jou wat losmaakt. Geniet er van. Sportgroet, Theo Hazebroek  https://www.ad.nl/show/maak-23-minuten-vrij-voor-sir-paul-het-is-de-moeite-waard~a15da9c8/
 
14 mei 2018
 
Goedenavond, Ik ben op zoek naar informatie over mijn vader hans Macco. Hij is in 1972 mei overleden door een aanrijding. Volgens mijn moeder is er een toernooi naar hem vernoemt en heeft zij een aantal keren de beker uitgereikt. Helaas kan ik hier nergens iets over terug vinden. Kunt u mij helpen? En zo ja ook mijn vader in de rava lijst plaatsen? Met vriendelijke groet, Miranda Macco Wie-o-wie kan mij (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) iets vertellen over Hans Macco, zodat ik zijn dochter kan beantwoorden?  Sportgroet, Theo Hazebroek
 
3 maart 2018
 
Vanuit de ziekenboeg, De monteurs van het Haga-ziekenhuis hebben onlangs bij Ton van der Snoek twee nieuwe kleppen geplaatst. Het motortje loopt weer stationair en gaat langzaam aan weer op volle toeren draaien, zodat Ton en Nel weer kunnen gaan genieten van de mooie dingen van het leven. Ton van der Snoek Marco Polorede 28  2725 KR Zoetermeer 079-888 5040
 
19 februari 2018 
 
Vanuit de ziekenboeg,
Zoals medegedeeld tijdens de laatste RAVA-Senioren-Meeting is Gerard Gielisse inmiddels succesvol geopereerd aan endeldarmkanker. De vooruitzichten zijn positief en er is geen chemo of bestraling noodzakelijk. Gerard gaat rustig aan herstellen en hoopt bij de volgende Meeting aanwezig te kunnen zijn. Gerard Gielisse Schepen 73, 2671 HN  Naaldwijk 079-593 1242
 
22 januari 2018, Bezoekje aan Albert (Appie) Postma
 
Voorzien van een bouquet bloemen en de kaart met handtekeningen van oud Ravaleden reden Pieter van der Meer en ondergetekende op maandag 22 januari naar Hellevoetsluis om daar Albert (Appie) en Sjaan Postma te bezoeken.Na een hartelijk ontvangst en een kopje koffie werden er heel veel oude herinneringen opgehaald zoals: “Hoe is het met die”, en “weet je dat nog”. Ook de jeugdkampen en het kampioenschap werden uitgebreid besproken. Je kon zien dat Albert en Sjaan het gezellig vonden. Na een prima lunch werd het tijd om op te stappen, daar het voor Albert tijd was geworden om zijn middagslapie te gaan doen.Al met al een heel gezellige happening.  groetjes wim van grol